2018 a kulturális örökség európai éve, ezért a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszéke a kulturális örökség évének jegyében hirdeti meg a „Barátod az internet – hogyan segít, hogy művelt is legyél?” című kreatív műveltségi versenyét. 


Az első forduló feladatairól:

A diákoknak a verseny folyamán az informatika eszközeivel olyan műveltségi kérdéseket kell megoldaniuk, amelyek gondolkodásra késztetik őket az egyes feladatok elkészítésében. Az első forduló kérdései teszt jellegűek, a megoldások mindegyike ingyenes hozzáféréssel elérhető adatbázisokban, weboldalokon megtalálható. A feladatok között található feleletválasztós és rövid szöveges feladat is.

A versenyzők 2018. december 1-től – 2019. január 31-ig tölthetik ki a kérdőívet.

A játékban való részvétel feltétele az adatvédelmi hozzájárulás. Erről szóló tájékoztató ITT találják, valamint a vetélkedő honlapjáról is elérhető. Ezt elfogadva, tudják a kitöltést megkezdeni.

A regisztrációt a felkészítő tanárnak kell megtenni. 16 évnél fiatalabb diáknál szülői felügyeletet gyakorló személy adatkezelési engedélyével kell rendelkezni, melynek nyomtatványa innen tölthető le!

Fontos! A kérdőívet megszakítani nem lehet, ahhoz a későbbi visszatérés nem megoldható. Többszörös kitöltés lehetséges, azonban időben csak az első beérkező kérdőívet vesszük figyelembe! Minden kérdés megválaszolása kötelező!

1Adatvédelmi hozzájárulás

1.1Elolvastam a Szegedi Tudományegyetem a "Barátod az internet – hogyan segít, hogy művelt is legyél? " c. versenyének adatvédelmi tájékoztatóját és azt elfogadom.

1.2Hozzájárulok ahhoz, hogy a Szegedi Tudományegyetem a "Barátod az internet – hogyan segít, hogy művelt is legyél? " c. versenyén az adataimat kezelje.

1.3Kijelentem, hogy a versenyzőt mint felkészítő tanára nevezem a versenyre.

1.4Mint felkészítő tanár nyilatkozom arról, hogy 16 évnél fiatalabb diákomnál szülői felügyeletet gyakorló személy adatkezelési engedélyével rendelkezem. (Ez a hozzájárulás innen elérhető.)

1.5Mint 16. életévét betöltött személy hírlevélre feliratkozom:

1.6Mint 16. életévét még be nem töltött versenyző esetében a szülői felügyeletet gyakorló személy engedélyével hírlevélre feliratkozom:

2A versenyzők nyilvántartásához az alábbi adatokra van szükségünk:

2.1


2.2


2.3


2.4


2.5


2.6


2.7


3Feleletválasztós kérdések: egy helyes válasz megjelölése lehetséges.

3.1Hány jelenleg is élő tagja van a Digitális Irodalmi Akadémiának?

3.2Hol keresne jogtisztán az interneten egy régi magyar filmet, amit a nagyszülei szeretnének megnézni?

3.32018-ban indult el, a Digitális Bölcsészet című folyóirat. Hány tanulmány és kritika jelent meg az első számban?

3.4Hány országos szakkönyvtár van jelenleg Magyarországon a hatályos könyvtári törvény szerint?

3.5Hány magán tulajdonban lévő Mednyánszky László-festményt mutat be a Képzőművészet Magyarországon projekt internetes gyűjteménye?

4Saját szöveggel megválaszolható kérdések.

4.1


4.2


4.3


4.4


4.5


5A következő kérdésre több helyes válasz lehetséges, kérlek jelöld meg az összeset.

5.1 Melyek a hazai világörökségi helyszínek?